Conditii de impachetare si continut colete

1. Generalități

Colete Online vă facilitează trimiterea coletelor dumneavoastră prin firmele de curierat partenere. Fiecare dintre aceste firme au propriile condiții de ambalare și dumneavoastră trebuie să verificați aceste condiții pe site-ul respectivei firme de curierat și să vă supuneți acestor condiții, mai ales în cazul în care trimiterea dumneavoastră conține obiecte periculoase, atipice, fragile, etc. În cazul în care trimiterea dumneavoastră contravine condițiilor de transport sau de împachetare a curierului și dumneavoastră ați fi putut lua cunoștință de aceste condiții publicate pe site-ul curierului sau dacă nu, pe site-ul nostru, firma noastră nu își va asuma răspunderea pentru deterioarerea sau distrugerea trimiterii dumneavoastră


Împachetarea corectă a unui produs duce la evitarea experiențelor neplăcute în care expedierile se deteriorează în timpul transportului. Împachetarea produsului este răspunderea dumneavoastră exclusivă, reprezentantul firmei de curierat nu va analiza modul de ambalare la momentul ridicării și nu poate fi făcut răspunzător pentru că a acceptat să ridice un colet ambalat necorespunzător.

Împachetarea unui produs trebuie să protejeze și să asigure integritatea produsului pe timpul transportului. De asemenea, metoda de ambalare trebuie să nu permită vizualizarea conținutului sau accesul la conținut pe timpul transportului (de exemplu, nu se permite ambalarea în folie transparență, trimiterea în ambalaje deschise sau închise impropriu – pungi închise cu capse, cutii deschise, etc).

Ambalajul exterior nu trebuie să fie niciodată însuși obiectul transportat (de exemplu husa unui cort, geantă în care aveți alte obiecte, etc). Acestea trebuie la rândul lor ambalate corespunzător pentru a fi protejate în timpul transportului. În cazul deteriorării ambalajului exterior, oricare ar fi el, curierul nu va despăgubi acest ambalaj.

În momentul când ambalați un produs trebuie fiți conștient că pachetul dumneavoastră va fi transportat cu câteva vehicule, împreună cu alte sute sau mii de colete, va fi sortat pe banda de sortare și din nefericire, este posibil să sufere șocuri sau căderi din mâinile personalului, în timpul procesării manuale.


Sunt acceptate următoarele metode de împachetare exterioară

 • CUTIE DE CARTON PRESAT/ONDULAT, sigilată cu scotch pe toate laturile unde se poate deschide.
 • CUTII DE LEMN
 • Sac de rafie (cu ambalaj de plastic la interior sau exterior, pentru protecție la umiditate)
 • Folie de plastic REZISTENTă (NU sac de gunoi sau folie alimentară), colorată, netransparentă
Atenție!Folia de plastic și sacul de rafie se vor folosi doar dacă se ȋndeplinesc următoarele condiţii:
 • să NU fie ambalaj deschis sau uşor de desfăcut
 • ambalajul fiind flexibil/moale, conținutul nu trebuie să sufere în urmă presarii coletului
 • să NU fie ambalaj TRANSPARENT. Conţinutul nu trebuie să fie vizibil din exterior
 • să NU prezinte muchii ascuţite sau extensii semilibere (toarte de sacoșă, etc) care să ȋngrenuneze manipularea, având ȋn vedere că pachetul dumneavoastră va fi sortat pe benzi automate, va fi manipulat manual şi va fi transportat ȋntr-o maşină plină cu colete. O sfoară sau nişte mânere de sacoșă libere pot să se agaţe şi să rupă ambalajul
 • să NU aibe margini tăioase care pot deteriora ambalajul altor colete
 • obiectele ambalate să nu poată fi deteriorate de ruperea ambalajului de plastic în timpul manipulării ( agățare, frecare cu alte colete sau pe pardoseala depozitului/autovehiculelor)

În interiorul ambalajului exterior, clientul trebuie să adauge material de protecție (carton, folie cu bule, polistiren, etc, astfel încât produsele sale să fie bine protejate în timpul transportului)

În cazul obiectelor FRAGILE , este recomandat să afișați însemnele de "FRAGIL" pe toate laturile ambalajului. Trebuie să aveți însă în vedere că nici o firma de curierat dintre cele partenere NU GARANTEAZĂ în vreun fel un tratament special și nu oferă neapărat o siguranță în plus pentru transportul acestor colete. Mențiunea FRAGIL reprezintă doar o atenționare pentru manipularea cu atenție a acestor colete, dar acest lucru nu înseamnă că marfa nu trebuie ambalată corespunzător.

Atenție!!!

Conform condițiilor tuturor firmelor de curierat, un ambalaj corect trebuie să protejeze conținutul în cazul oricărei căderi de la 0.8m înălțime pe o suprafață dura (echivalentul unei căderi din mână în timpul manipulării).

Firmele de curierat NU ACORDĂ DESPĂGUBIRI dacă ambalajul exterior este intact, indiferent de deteriorarile suferite de conținut. De asemenea, nu acordă despăgubiri dacă ambalajul exterior a fost insuficent (ex: sac de gunoi, folie de împachetat) iar conținutul a suferit deteriorări datorită insuficientei protecții oferită de ambalajul exterior.

Recomandăm ca, pe lângă o ambalare corespunzătoare, să alegeți opțiunea de asigurare suplimentară pentru trimiterile dumneavoastră. În cazul puțin probabil al apariției unor probleme cu coletul dumneavoastră, în lipsa asigurării suplimentare, firma de curierat este răspunzătoare până la o suma egală cu de 5 ori valoarea transportului, chiar dacă valoarea coletului este mult mai mare.


2. Metode de ambalare specifice diferitelor tipuri de obiecte

Vă prezentăm mai jos o listă de tipuri de produse cu metoda de ambalare corectă. Lista nu acoperă toată plaja de produse transportabile și în cazul în care aveți produse nelistate, puteți considera sfaturile de ambalare de mai sus și le veți utiliza pe cele aferente unor clase de produse asemănătoare.

ProdusMetodă de ambalare
Sticlărie Ambalaj din lemn sau carton presat, umplut la interior cu material protector (polistiren/folie cu bule/''pufuleți din polistiren'', etc.) pe toate cele șase laturi ale coletului și individual la nivel de obiect componentă a produsului din sticlă introdus în colet.
Parbrize/geamuri Ambalaj din lemn sau carton presat, umplut la interior cu material protector (polistiren/folie cu bule/''pufuleți din polistiren'', etc.) pe toate cele șase laturi ale coletului.
Lichide îmbuteliate în sticlă/Băuturi Ambalaj din lemn sau carton presat, umplut la interior cu material protector (polistiren/folie cu bule/''pufuleți din polistiren'', etc.) pe toate cele șase laturi ale coletului. În cazul unor recipienți de sticlă multipli ambalați în același colet, acestea trebuiesc protejate între ele cu folie cu bule, polistiren.
Lichide ambalate în plastic Ambalaj din lemn sau carton presat,umplut la interior cu strat de hârtie/ folie cu bule
Haine Ambalaj din carton. În cazul în care conținutul nu se distruge prin presare, se poate folosi și ambalaj de folie plus sac de rafie
Tablouri/Gravuri Ambalaj din lemn sau carton presat, umplut la interior cu material protector (polistiren/folie cu bule/''pufuleți din polistiren'', etc.) pe toate cele șase laturi ale coletului. Doar tablouri și gravuri, care nu intră în categoria „Obiecte excluse de la expediere”.
Cabine de dus, Tuburi panouri solare, Televizoare, Plite, Chiuvete, etc. Ambalaj din carton presat, umplut la interior cu material protector (polistiren/folie cu bule/''pufuleți din polistiren'', etc.) pe toate cele șase laturi ale coletului.
Piese auto Ambalaj din carton presat, umplut la interior cu material protector (polistiren/folie cu bule/''pufuleți din polistiren'' etc.) pe toate cele șase laturi ale coletului.
Echipament Ambalaj din carton presat, umplut la interior cu material protector (polistiren/folie cu bule/''pufuleți din polistiren'', etc.) pe toate cele șase laturi ale coletului.
Electrocasnice Ambalajul original al producătorului (nu mai puțin decât cutie de carton, folie PVC, puffer).
Dischete, benzi, CD-uri Ambalajul original al producătorului (nu mai puțin decât cutie de carton, folie PVC, ''pufuleți din polistiren'').
Anvelope Se aplică o fâșie de carton deasupra și dedesubtul fiecărei anvelope în parte. Acestea se fixează cu ajutorul a cel puțin două benzi de plastic, perpendiculare una pe cealaltă, astfel încât să se încrucișeze pe centrul suprafețelor superioare și inferioare a fiecărei părți a anvelopei.
Jante Ambalaj din carton presat, umplut la interior cu material protector (polistiren/folie cu bule/''pufuleți din polistiren'', etc.) pe toată suprafața produsului.
Biciclete Ambalaj de carton și material protector la interior, folie cu bule și polistiren pentru toate zonele ascuțite sau care tind să iasă din gabaritul mediu.
Saltele Folie plus sac de rafie cu mânere pentru o manipulare ușoară.
Masă de călcat Folie cu bule pe toată suprafața produsului.
Hrană animale, detergenți solizi Cutie carton sau saci de rafie.
Plasa de sârmă Cutie de carton.
Produse de mobilier (șezlong, scaune) Ambalaj din lemn sau carton presat, umplut la interior cu material protector (polistiren/folie cu bule/''pufuleți din polistiren'', etc.) pe toate laturile coletului.
Marfă paletata Marfa așezată pe palet se îmbracă în folie.

În cazul în care produsul pe care urmează să îl trimiți nu se regăsește în categoriile de mai sus, te rugăm să îl expediezi în ambalajul original al producătorului sau să-l reambalezi corespunzător naturii acestuia.

Nu în ultimul rând, modalitatea de ambalare folosită, trebuie să asigure integritatea coletului, în cazul unei căderi de la 80 cm pe diagonală și să poată fi supus unei manipulări atât manuale cât și mecanice.

3. RECOMANDĂRI

 • Dimensiunea și tipul ambalajului trebuie să fie în concordanță cu conținutul expedierii.
 • Exteriorul ambalajului trebuie să fie suficient de rezistent încât să nu cedeze din cauza greutății conținutului.
 • Etichetarea expedierilor cu eticheta “Fragil” nu înlocuiește o ambalare corespunzătoare.
 • Pentru a preveni deplasarea conținutului în colet pe durata transportului, clientul trebuie să se asigure că la ambalare utilizează suficient material protector (hârtie, folie cu bule, etc).
 • Bunurile fragile trebuie plasate în centrul coletului, fără ca articolele conținute să fie în contact direct unul cu celălalt.
 • Pentru sigilarea cutiilor de carton este necesară folosirea benzii adezive.

4.BUNURI ȘI SUBSTANȚE INTERZISE LA TRANSPORT

Pentru a asigura transportul în siguranță a tuturor, sunt interzise la a fi trimise prin intermediul firmelor de curierat următoarele tipuri de produse. În cazul trimiterii unor astfel de produse, expeditorul este responsabil atât pentru integritatea expediției sale (deteriorări, distrugere) cât și a oricărei pagube suferită de firma de curierat sau de către alte colete din cauza conținutului acestei trimiteri

Bunuri interzise la transport

 • Animale vii sau moarte
 • Rămășițe umane inclusiv cenușă
 • Organe umane
 • Arme de foc sau arme dezasamblate, muniție pentru arme de foc – indiferent de tip, formă sau calibru
 • Produse din tutun
 • Materiale explozive, gaze toxice
 • Produse perisabile
 • Deșeuri
 • Pietre prețioase
 • Lingouri din orice metal prețios
 • Bijuterii din metale prețioase
 • Bunuri de valoare (blănuri, ceasuri, tablouri, icoane, monede de colecție, etc)
 • Bani
 • Baterii auto / Baterii uz general
 • Lucrări de artă, antichități, cecuri, carduri de credit gata de utilizat, timbre poștale, carduri telefonice valide
 • Droguri

Substanțe interzise la transport

 • Substanțe toxice
 • Substanțe infecțioase
 • Substanțe radioactive
 • Gaze (inflamabile, toxice, neinflamabile)
 • Substanțe supuse aprinderii spontane
 • Substanțe care în contact cu apa degajă gaze inflamabile
 • Peroxizi organici
 • Substanțe corozive
 • Substanțe din categoria „Substanțe periculoase”
 • Substanțe incluse în categoria ADR

La această lista se adaugă orice produs interzis la transport prin lege sau al cărui transport necesită autorizații speciale, autorizații pe care firmele de curierat se prezumă că nu le dețin.